Conferentie Water en Natuur KAN in de Stad

Op 23 november 2023 was er in de Mauritzkazerne in Ede een Conferentie op het gebied van natuurinclusiviteit en watersensitiviteit in stedenbouwkundige ontwikkeling. Deze conferentie is het resultaat van de samenwerking tussen KAN bouwen (NEPROM) en de TKI projecten Succesvol Implementeren van Groen in de Stad (SIGS) en Eco-Systeem-Stad (ESS). Door kennis en kunde van de 3 betrokken partijen te combineren kon een interessante en met veel kennis gevulde conferentie georganiseerd worden voor de 250 aanwezigen in Ede.  

 

Meer informatie vind je op: Congres Natuur en Water KAN in de stad - KAN bouwen

Vanuit het TKI ESS project zijn er 3 van de 15 presentaties verzorgd. onderstaand kunt  u de dias van de desbetreffende presentaties bekijken en downloaden

1 ESS Pilot Arnhem: NOVEX locatie Rijnpark: Regenbuien opvangen van 40, 90 of 130 mm, hoe ontwerp je dat op natuurinclusieve wijze in een nieuwbouwwijk? Leer van de ervaringen in Arnhem Rijnpark. Met Ronald Bos, (gemeente Arnhem) en Joris Voeten (Wageningen University & Research). Gespreksleider: Lars van Ginkel (Koninklijke Ginkelgroep). Lees het verslag

 

2 ESS Pilot Rotterdam: Waterberging bij bomen in straten: wegen de extra baten van gezonde stadsbomen op tegen de investeringen van goede groeiplaatsen ? Het antwoord is ja, weten Tara van Iersel (gemeente Rotterdam) en Joris Voeten (WUR). En wat betekent dit voor het ontwerpen en realiseren van voldoende natuurlijke koeling in de straat? Gespreksleider: Joop Spijker (WUR). Lees het verslag.

 

3 ESS Pilot Utrecht: Is er genoeg water voor stedelijk groen? Veel steden zetten in op vergroening vanwege het verkoelend effect bij hitte en de sponswerking bij regen. Maar is er bij toenemende droogte wel genoeg water in de bodem voor al dat groen? Waar kunnen we nieuwe bronnen voor water vinden? Met welke kanttekeningen? Shannen Dill, Ab Veldhuizen (beiden WUR) en Marcel Anderlietse (Hydrologic) beantwoorden deze vragen met de resultaten van een nieuwe koppeling tussen het Landelijk Hydrologisch Model en het TEB Atmosferisch model voor de rivierenwijk in Utrecht. Gespreksleider: Marc Ravesloot (WUR). Lees het verslag.

 

 

Voor degene die niet aanwezig konden zijn bij deze ook de video's van de presentaties.