Een eerste blik in Biodiversity Net Gain voor Nederland

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 19:04

In de Februari uitgave van het ROmagazine publiceerden we een artikel met een eerste verkenning van de opzet en de mogelijke waarde van Biodiversity Net Gain in Nederland. Deze uit Engeland overgewaaide biodiversiteits-beoordelingsmethode is een pragmatische aanpak om biodiversiteits toename bij bouwprojecten te realiseren. Het artikel vloeit voort uit het werk dat we doen in samenwerking met de consortumpartners in de gemeente Arnhem. 

 

Lees het artikel Biodiversity Net Gain als maatlat voor natuurinclusieve stadsontwikkeling op:  https://romagazine.nl/artikel/28314/biodiversity-net-gain-als-maatlat-voor-natuurinclusieve-stadsontwikkeling 

 

Veel leesplezier! Roy Molenaar, Robbert Snep en Joris Voeten

Reactie plaatsen

Reacties

Team Permavoid
2 maanden geleden

Amsterdam, 1 september 2024

Beste Auteurs,

Bedankt voor de heldere uiteenzetting van het BNG principe en de doorgerekende Nederlandse voorbeelden. Bij de potentiele gevolgen van de resultaten van de huidige BNG rekenmethode hebben wij echter nog wel zorgen.

Jullie berekenen dat met een gezond biodivers (capillair geïrrigeerd) dak de BNG 180% is, ten opzichte van een weide op dezelfde plek en van dezelfde grootte. Dit blauw-groene vegetatiesysteem betreft een bestaande, wetenschappelijk bewezen en reeds veelvuldig toegepaste technologie. Leggen we daarmee met een eis van slechts 10% biodiversiteitstoename de lat niet veel en veel te laag als 180% haalbaar is? Waarom 170% BNG laten liggen??

Als we met bestaande producten en systemen al 180% BNG kunnen realiseren, en we eisen maar 10%, duwen we daarmee de investeerders niet juist naar de kant van het kiezen voor slecht functionerende systemen, sub optimale oplossingen of juist in de richting van het realiseren van maar 1 heel klein perceeltje met natuur op het hele gebied (1/18e deel?), om net met minimale investeringen net ‘hakken-over-de-sloot’ toch nog net aan die 10% eis te voldoen?

Bedenk dus goed wat je doet en wat je vraagt aan de markt en de investeerders met een ‘10% BNG eis’. Als we die niet goed overdenken, en de lat niet hoog genoeg leggen, dan kan het bedoelde effect van het BNG principe ook de verkeerde kant op uitwerken in de praktijk. En her-en-der een verdwaald insectenhotel op een postzegel groen is niet wat wij bij Permavoid verstaan onder Natuurinclusieve Stedelijke ontwikkeling.

En als laatste opmerking, kijk niet alleen naar Natuurinclusiviteit: de toekomst van stedelijke ontwikkeling zit niet in alleen in de biodiversiteitsopgave, maar juist in multifunctionaliteit: de combinatie van NBS met bruikbare ruimte, de energietransitie en de waterslimme stad van de toekomst. Dat is de uitdaging waar we nu in de praktijk al aan werken, zorg dat de wetenschap daar niet op achter loopt. Kijk bijvoorbeeld naar project TKI Urban PhotoSynthesis (www.mannoury.nl).

Verder onderzoek naar de specifieke BNG winsten van reeds bestaande systemen in Nederland en Europa, de verdere secure vertaling van de Engelse naar een Nederlandse standaard en een realistische eis die past bij de werkelijkheid van de praktijk, lijkt daarmee ook door ons zeer gewenst.

Succes met de verdere onderzoeken en ontwikkelingen richting een waterslim en natuurinclusief stedelijk gebied. Wij denken graag met jullie mee. Hopelijk een aantal andere partijen ook, zodat we een nieuw TKi Consortium kunnen vormen?

Met vriendelijke groet,
Team Permavoid, Amsterdam