Blog: biodiversiteit Stadhuisplein

De vergroening van het Stadhuisplein in Alphen aan den Rijn zorgt voor koelte en een mooier stadscentrum. Alle nieuwe bomen en planten trekken ook meer vogels en insecten aan. Zo krijgen we de kans meer natuur in de stad te beleven. Gemeente Alphen aan den Rijn schreef er een blog over, als onderdeel van een serie blogs over het TKI project Eco-Systeem-Stad. 

Lees meer »

ESS bij Future Green City 2024!

Het TKI project Eco-Systeem-Stad zal aandacht krijgen tijdens de Future Green City conferentie op donderdag 26 september 2024. Tijdens een Workshop XL worden de resultaten van ons TKI programma, en die van aanpalende TKI projecten van WENR collega's gedeeld en gaan we mindmappen hoe die onderzoeksresultaten passen in jullie eigen praktijk!

Lees meer »

Alphen aan den Rijn online

In Alphen aan den Rijn monitoren we de komende 9 jaar het daadwerkelijke effect van het vergroenen van de stad op de gevoelstemperatuur die de mensen in het Stadshart van de gemeente ervaren. De nodige sensoren zijn de afgelopen week geplaatst en sturen hun data online door! Nu wachten op een mooie warme zomer! En met 18 graden vandaag 0p 14 maart komen we daar al in de buurt!

Lees meer »

Ongekend Heet

Stichting CAS heeft een prachtig kaartverhaal gepubliceerd over exeptionele hitte in Nederland op basis van wetenschappelijke inzichten. Wat kan die extreme zomerse hitte voor ons eigen leven betekenen? Een indrukwekkend verhaal, zeer de moeite waard om doorheen te scrollen!

Lees meer »

Onze excursies Future Green Cities 2024

Van 23 tot 26 september vindt het internationale Future Green Cities Congres in Utrecht plaats. zeer de moeite van het bezoeken waard. De twee door TKI ESS georganiseerde fietsexcursies (Fieldtrip XL)  zijn nu officieel opgenomen in het programma! En zijn gericht op blauw-groene stedelijke infrastructuur, watersensitiveiteit en natuurinclusiviteit in Arnhem en in Amsterdam. Schrijf je op tijd in voor het congres en geniet nu nog van een early bird korting op de kaarten (www.fgc2024.nl).

Lees meer »

Een eerste blik in Biodiversity Net Gain voor Nederland

In de Februari uitgave van het ROmagazine publiceerden we een artikel met een eerste verkenning van de opzet en de mogelijke waarde van Biodiversity Net Gain in Nederland. Deze uit Engeland overgewaaide biodiversiteits-beoordelingsmethode is een pragmatische aanpak om biodiversiteits toename bij bouwprojecten te realiseren. Het artikel vloeit voort uit het werk dat we doen in samenwerking met de consortumpartners in de gemeente Arnhem. 

Lees meer »

Blog: één project, drie partners

Welke drie parters vanuit het TKI project Eco-Systeem-Stad zijn betrokken bij het onderzoek in Alphen aan den Rijn? Gemeente Alphen aan den Rijn schreef er een blog over, als onderdeel van een serie blogs over het TKI project Eco-Systeem-Stad. 

Lees meer »

i-Tree voor Stadsbomen in Europa

In de TKI ESS Pilot voor de gemeente Rotterdam hebben we i-Tree als rekenmodule gebruikt om de baten van stadsbomen in Nederland in Euro's door te rekenen, zodat we die data als input konden gebruiken in de kosten-baten analyse van groeiplaatsconstructies. 

Lees meer »

Blog: meten is weten

In de zomer van 2022 werd maar liefst 64 graden gemeten aan de zijkant van het gemeentehuis. Gaat groen zorgen voor verkoeling? Gemeente Alphen aan den Rijn schreef er een blog over, als onderdeel van een serie blogs over het TKI project Eco-Systeem-Stad. 

Lees meer »

Excursie Hitte en Groen in Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn wordt hard gewerkt aan het vergroenen van de stad en het daarmee reduceren van hittestress in de zomer. Op 1 november 2023 vond een TKI ESS bijeenkomst plaats met excursie in Alphen aan den Rijn voor iedereen met een interesse in stedelijke vergroening, het gebruik van meet- en regeltechnieken, en reductie van het Urban Heat Island Effect in het Stadshart van Alphen.

Lees meer »

Functionele ecosystemen in Tuin en Landschap magazine

In Tuin en Landschap is op 23 mei 2023 een artikel verschenen over functionele ecosystemen. Tuin en Landschap is een vak- en inspiratieblad voor hoveniers, groenvoorzieners, boomverzorgers, tuin- en landschapsarchitecten, ontwerpers en gemeentelijke groenbeheerders. Queenie Scholtes schreef het artikel naar aanleiding van de presentatie die Carla Grashof van Wageningen Environmental Research gaf tijdens de Nationale Klimaat Expo 2023. Het artikel is alleen toegankelijk voor abonnees van het tijdschrift.

Lees meer »