Excursie Hitte en Groen in Alphen aan den Rijn

Gepubliceerd op 6 oktober 2023 om 15:10

In Alphen aan den Rijn wordt hard gewerkt aan het vergroenen van de stad en het daarmee reduceren van hittestress in de zomer. Op 1 november 2023 vond een TKI ESS bijeenkomst plaats met excursie in Alphen aan den Rijn voor iedereen met een interesse in stedelijke vergroening, het gebruik van meet- en regeltechnieken, en reductie van het Urban Heat Island Effect in het Stadshart van Alphen.

Een inleidende presentatie werd verzorgd door Ron Kervezee van de Gemeente Alphen aan den Rijn over de geschiedenis van het project en de huidige status. Eva Stache van de TU Delft gaf in haar presentatie toelichting over de hoeveelheid groen die nodig is voor verkoeling. Vervolgens maakte Mark Rotteveel van de Koninklijke Ginkel Groep in zijn presentie de vertaling van de theoretische berekeningen naar de praktische invulling op basis van KPI’s. Shannen Dill van Wageningen Environmental Research gaf in de afsluitende presentatie uitleg hoe we de komende jaren de effecten van groen op de verkoeling daadwerkelijk gaan meten op verschillende plekken in het stadscentrum.

 

Het tweede deel van de middag konden de deelnemers mee op pad naar buiten. Allereerst werd er een kijkje onder de grond genomen. In de parkeergarage onder het stadshuis bezochten we de techniek en controleruimte het watersysteem, waarmee het nieuwe aangelegde groen op het Stadhuisplein geirrigeerd wordt, zodat het groen in optimale conditie blijft en goed kan blijven koelen tijdens warme zomerdagen.

Er was op deze novemberdag nog geen sprake van hittestress, maar evengoed hebben we alle locaties bezichtigd waar de weerstations en bodenvochtsensoren de komende jaren veel data gaan verzamelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.