Alphen aan den Rijn online

Gepubliceerd op 14 maart 2024 om 09:13

In Alphen aan den Rijn monitoren we de komende 9 jaar het daadwerkelijke effect van het vergroenen van de stad op de gevoelstemperatuur die de mensen in het Stadshart van de gemeente ervaren. De nodige sensoren zijn de afgelopen week geplaatst en sturen hun data online door! Nu wachten op een mooie warme zomer! En met 18 graden vandaag 0p 14 maart komen we daar al in de buurt!

 

Op drie verschillende locaties meten we de variabelen waarmee de gevoelstemperatuur bepaald kan worden. 'Gevoelstemperatuur' kun je niet eenvoudig meten, het is een berekende combinatie van (zonne-) straling, luchttemperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid en -richting. We meten deze variabelen op een versteend plein, op een plein met nieuw groen en bij 2 monumentale beuken. Daarmee monitoren we het daadwerkelijk verkoelend effect van groen in de stad voor nog 9 jaar.

 

Naast de genoemde meteorologische variabelen meten we ook het bodemvochtgehalte bij de beplanting en de bomen op verschillende dieptes. Daarmee houden we in de gaten of het groen ook voldoende water beschikbaar heeft in de zomer om daadwerkelijk te verdampen en de stad te koelen. 

 

Dit project loopt nog 8 jaar door ook na de afronding van het TKI Eco-Systeem-Stad project. Dat doen we in samenwerking met de gemeente, de Koninklijke Ginkel Groep en het Nature-Based Solutions Institute. 

 

De sensormeetsystemen zijn ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met Koenders Instruments (www.koenders-instruments.com)

De 3 verschillende meetlocaties in het Stadshart van Alphen aan den Rijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.