VNG jaarcongres

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 09:49

Op 25 en 26 juni vond het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaats. Eco-Systeem-Stad was erbij! In de Hoogeveen Plants kas in het Groene Hart konden verschillende gemeentebestuurders elkaar ontmoeten en inspireren. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft Wageningen University & Research uitgenodigd om het TKI project Eco-Systeem-Stad op de beursvloer te komen laten zien. Dat doen we graag!

In de kas, waar de hittestress duidelijk voelbaar was, ontmoetten we gemeentebestuurders die dagelijks met vergroeningsopgaven bezig waren, zijn of zouden moeten zijn. Allemaal hadden ze een eigen verhaal, waarin de geleerde lessen uit het Eco-Systeem-Stad project relevant waren en regelmatig voor nieuwe inzichten zorgden. De man rechts op de foto had bijvoorbeeld te maken met een motie die de volgende dag besproken zou worden over het aanplanten van nieuwe bomen. Het dilemma dat in de betreffende gemeente speelde was: investeren in goede groeiplaatsen en kleine boompjes planten of investeren in het aanplanten van grote bomen, zonder te investeren in de groeiplaats. Onderzoeker Shannen Dill kon hem uitleggen dat investeren in een goede groeiplaats de voorkeur verdient. Grote oude bomen leveren weliswaar veel verkoeling op (pilot kosten-baten analyse Rotterdam; bomengroeimodel Utrecht) qua gevoelstemperatuur (pilot Alphen aan den Rijn), maar zijn eigenlijk niet te verplaatsen en te onderhouden op een sub-optimale groeiplaats zonder watersensitief functioneel ecosysteem (Arnhem). Het wordt daarom geadviseerd om nu te investeren in een geschikte boomgroeiplaats, waarin de boom op een gezonde wijze kan groeien en daarmee veel langer voordelen kan bieden aan toekomstige generaties.

We zijn gemeente Alphen aan den Rijn erg dankbaar voor deze kans om de opgedane kennis te delen en te verspreiden onder gemeentebestuurders uit heel Nederland, op weg naar nog meer aangename, klimaatbestendige steden!

Shannen Dill legt het TKI project Eco-Systeem-Stad uit tijdens het VNG jaarcongres 2024. Foto: Viola Bennink

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.